SNEL NAAR SLUITEN

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag die hieronder niet wordt beantwoord? Neem gerust contact op! Dat kan via dit formulier of via jouw lokale dealer.

Scootmobiel onderhoud

De gebruiker, het gebruik en de omgeving waarin de scootmobiel wordt gebruikt hebben grote invloed op het onderhoud. We vragen je vooral om deze vraag aan uw dealer voor te leggen.

Wel zien wij de volgende belangrijke punten:

De motor is een kostbaar onderdeel. Voor de levensduur is het belangrijk om minimaal eens per jaar de motor te laten onderhouden door de dealer. Als je veel kilometers aflegt is het verstandig dit meermaals per jaar te laten doen, laat je adviseren door de dealer over hoe vaak jouw motor moet worden onderhouden.

De banden slijten naarmate er kilometers worden gereden, laat ze daarom elk jaar beoordelen bij een onderhoudsbeurt. Banden die in slechte staat zijn hebben invloed op de veiligheid i.v.m. grip op de weg en hebben invloed op de afstand die je kan afleggen i.v.m. de bandenspanning die lager zal zijn.

De scootmobiel kan op veel terreinen gebruikt worden, maar hou er rekening mee dat veelvoudig gebruik op ruig terrein of bij veelvoudig stoepen op en af er wat onderdelen kunnen slijten. Mocht je meer trillingen ervaren of gekke geluiden waarnemen in de scootmobiel, ga dan direct naar jouw dealer toe om de scootmobiel pro-actief te laten beoordelen.

Accu’s zijn kostbaar, het allerbelangrijkste is dat specifiek de gel-accu’s en agm-accu’s bij langdurig geen gebruik, eens in twee weken een nacht aan de lader worden gezet. Als dat niet gebeurt kunnen de accu’s na een maand defect zijn en zal je nieuwe accu’s moeten aanschaffen.

Wij adviseren je het onderhoud te laten verrichten door de dealer waarbij je de scootmobiel hebt gekocht. Mocht dat in jouw situatie niet mogelijk zijn, dan adviseren wij om via onze dealer-locator te zoeken naar een erkende dealer bij jou in de buurt.

De bandenspanning is erg belangrijk bij een scootmobiel, en heeft invloed op de afstand die je kan rijden. De spanning moet tussen de 2,5 en 3 bar zitten. Het is verstandig om dit vaak te controleren, bij veelvuldig gebruik elke maand. Ook wordt het aangeraden om direct voor de eerste rit, als de scootmobiel een tijd niet is gebruikt, ook de bandenspanning te controleren.

Onderweg met mijn scootmobiel

Rijd altijd voorzichtig langs een (stoep)rand. Een ongelijke ondergrond verhoogt de kans op kantelen. Ook een zachte of gladde ondergrond verhoogt het risico op gevaarlijke situaties. Rijd een trottoir of verhoging altijd recht van voren op en af en geef hierbij voorzichtig gas. Denk eraan dat jouw zwaartepunt zich verplaatst bij het op- en afrijden van een helling. Keer voorzichtig in verband met kantelgevaar.

Let op!

  • Het is beter om een trottoir via een oprit op te rijden.
  • De maximale drempelhoogte die je kan oprijden is 10 cm.
  • Vermijd hellingen steiler dan 10˚. Het (voor- of achteruit) berijden hiervan is gevaarlijk.
  • Gebruik beslist niet de vrijloop op een helling.
  • Er kan overmatige slijtage aan motor en elektrische onderdelen plaatsvinden wanneer langdurig hellingen <10˚ worden opgereden.

Onze scootmobielen zijn geschikt voor West-Europese klimaatomstandigheden, dus in de regen rijden met je scootmobiel kan!

Voor een scootmobiel is een WA-verzekering verplicht, een All-risk verzekering is ook mogelijk. Er zijn diverse maatschappijen met speciale verzekeringen voor scootmobielen. Je hebt geen kenteken nodig, maar wel een verzekeringsplaatje die bevestigd wordt aan de achterzijde van de scootmobiel.

Je mag met een scootmobiel zelf kiezen waar je rijdt: op de stoep, het voetpad, het (brom)fietspad of rechts op de rijbaan. Vanwege de beperkte snelheid, gaat de voorkeur uit naar de stoep of het (brom)fietspad. Je mag geen gebruikmaken van autowegen en autosnelwegen. Belangrijk: rijd je op de stoep, dan gelden de verkeersregels van voetgangers. Ben je op het fietspad of op de rijbaan, dan volg je de regels voor fietsers.

’s Nachts, als het sneller schemerig wordt en bij slecht zicht overdag, moet je voor- en achterlicht voeren. Dit geldt niet als je op de stoep rijdt.  Reflecterende kleding wordt sterk aangeraden, je kan ook een geel of oranje hesje over de rugleuning plaatsen. Gebruik daarnaast altijd je knipperlicht als je van rijrichting verandert, of steek je hand uit.

  • Als je op de stoep rijdt, heb je nooit voorrang. Je bent immers ‘maar’ voetganger. In een aantal gevallen mag je wel voorgaan.
  • Bij een zebrapad ga je, net als een voetganger, voor bij het oversteken.
  • Op een voorrangsweg of -kruispunt moeten bestuurders uit de zijwegen voorrang aan jou verlenen. Op een fietspad of rijbaan hangt het af van de plaatselijke situatie.
  • Bij een gelijkwaardige kruising, geef je het verkeer van rechts voorrang. Als je zelf van rechts komt, dan moeten anderen jou voor laten gaan.
  • Of je nu op de stoep, het fietspad of de rijbaan rijdt: rechtdoorgaand verkeer heeft altijd voorrang, dus ook voetgangers. Als je zelf rechtdoor gaat, dan ga je voor op afslaand verkeer.

Op de stoep geldt een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom, op het fietspad en buiten de bebouwde kom mag u zo hard als uw scootmobiel kan rijden. Voor onze scootmobielen geldt het volgende:

Solo              18 km p/h
Presto S        17 km p/h
Presto           15 km p/h
Vivo              8 km p/h

Door het hele land zijn er verschillende scootmobiel verenigingen die allerlei activiteiten en toertochten organiseren.

Verschillende aanbieders van scootmobielen bieden een service en pechhulp. Ook biedt de ANWB een pechhulp aan waarop een abonnement genomen kan worden.

Allereerst kan dat te maken hebben met het formaat accu. Laat je daarvoor goed informeren door de dealer.

Als je de goede accu hebt voor jouw gewenste actieradius is het belangrijk te weten dat het actieradius onderhevig is aan veel factoren, en de geschatte afstand is berekend onder ideale omstandigheden. Zaken die invloed hebben op de actieradius zijn bijvoorbeeld:

  • de temperatuur van de buitenlucht,
  • de bandenspanning,
  • het gewicht van de gebruiker en van de scootmobiel,
  • het onderhoud van de motor,
  • het onderhoud van de accu’s.

Veiligheid en comfort

Een scootmobiel met drie wielen heeft een kleinere draaicirkel waardoor het gemakkelijker is te manoeuvreren in krappe ruimtes. Ook heeft een driewieler vaak meer beenruimte.
De stabiliteit van vierwiel scootmobiel is hoger, hierdoor is het voertuig veiliger in gebruik.

Kijk hier voor meer informatie.

Snelheidscorrectie in bochten
Een bocht te snel of scherp genomen? De snelheidscorrectie van de Solo, Presto en Presto S herstelt een inschattingsfout en corrigeert automatisch de snelheid in bochten.
Bediening scootmobielen
De grote en overzichtelijke displays van onze scootmobielen zijn makkelijk met één hand te bedienen. Zo kan je je volledig op de weg concentreren.
Noodstopknop
Onze Solo is standaard uitgevoerd met een noodstopknop om veilig te kunnen stoppen en de controle over de scootmobiel te behouden.
Het INDEGO veersysteem
Het unieke en gepatenteerde INDEGO veersysteem levert een belangrijke bijdrage aan een comfortabele rit. Naar iedere hobbel in het wegdek omkijken hoeft niet, grote kans dat je die niet eens merkt. Lees hier meer over het INDEGO veersysteem.

Royale been- en voetruimte
De verrassend royale been- en voetruimte geeft dankzij de ergonomische vormgeving veel vrijheid en draagt daardoor bij aan extra comfort, vooral bij lange ritten.

De keuze van jouw scootmobiel is erg afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De keuzewijzer op de homepage helpt je op weg bij het kiezen. Een ergotherapeut en jouw dealer kunnen je verder op pad helpen. De scootmobielen op onze website kunnen met diverse accessoires worden uitgerust. Aarzel niet te vragen naar aanpassingen die nodig zijn in jouw specifieke situatie.

Wij werken samen met erkende dealers die de verkoop en onderhoud voor onze scootmobielen verrichten, bij deze dealers kan je ook terecht voor lessen en tips & tricks over het besturen van de scootmobiel en jouw deelname aan het verkeer.

Je kan ook contact opnemen met een ergotherapeut, deze therapeuten zijn specifiek opgeleid om het gebruik van hulpmiddelen te bevorderen zodat jij alles uit jouw scootmobiel kan halen. Zij kunnen jou dus ook  scootmobiel lessen aanbieden. Veelal worden deze lessen vergoed door de zorgverzekering, informeer vooral bij jouw lokale ergotherapeut naar de mogelijkheden en kosten.

Scootmobiel dealer

Op deze pagina vind je onze dealer locator. Voer je postcode of woonplaats in en lokale dealers in jouw buurt worden weergegeven.

Life & Mobility werkt samen met gecertificeerde dealers. Met deze dealers hebben wij een samenwerkingsverband en staan wij 100% garant voor onze producten en service. Omdat de lijnen tussen deze dealers en Life & Mobility kort zijn, kunnen deze dealers jou garanderen op de kort mogelijkste levertijden en reparaties.